stegi

Δάσκαλος κοιμάται στο αυτοκίνητο του – Μια ελληνική ντροπή

Δημοσιεύτηκε στο Dnews τον Αύγουστο του 2024.

Δάσκαλός στη Ρόδο κοιμάται στο αυτοκίνητό του γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τα υπέρογκα ενοίκια που του ζητάνε. Η είδηση είναι τόσο σαφής που δεν χρειάζεται επεξήγηση. Και είναι τόσο ντροπιαστική που δεν σηκώνει δικαιολογίες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην μπορεί ένας εργαζόμενος να βρει στέγη με τον μισθό του. Δεν υπάρχει επίσης καμία δικαιολογία να μην είναι διαθέσιμα σπίτια για τους εργαζόμενους σε μια χώρα όπου η οικοδομή συνιστά πυλώνα της οικονομίας. Και δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για το ότι οι δάσκαλοι των παιδιών μας υφίστανται αυτές τις αθλιότητες. Πρόκειται για ντροπή ανυπόφορη! Ντροπή για την κυβέρνηση κι εντέλει για τη χώρα. Μια ελληνική ντροπή…

(περισσότερα…)

Περισσότερα

χαρις

Οι παντογνώστες του Facebook πήγαν πάλι κουβά

Δημοσιεύτηκε στο Dnews τον Αύγουστο του 2024.

Όταν έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στις 13 Ιουλίου τα ελληνικά social media γέμισαν αυτομάτως «αναλύσεις» σχετικά με τις επιπτώσεις της στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ. Άπαντες οι influencers «αναλυτές» συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι η εκλογή Τραμπ ήταν εξασφαλισμένη λόγω της συμπάθειας προς το πρόσωπό που δημιούργησε η απόπειρα καθώς και του θαρραλέου τρόπου με τον οποίο την αντιμετώπισε. Ήταν διάχυτη η βεβαιότητα ότι η ωραία φωτογραφία με τον ματωμένο Τραμπ να σηκώνει τη γροθιά έχοντας ως φόντο τη σημαία των ΗΠΑ, αποτελούσε το όχημα του επικείμενου εκλογικού θριάμβου. «Οι Αμερικανοί τρελαίνονται με αυτήν την εικόνα της αποφασιστικότητας», μάς ενημέρωναν οι influencers, απολύτως βέβαιοι για τα μελλούμενα. Δεν άφηναν κανένα περιθώριο στην αμφιβολία -όπως το συνηθίζουν άλλωστε.

(περισσότερα…)

Περισσότερα

πολακης κασσελακης

Ο ΣΥΡΙΖΑ σβήνει μέσα στην απαξίωση – Το ερώτημα του «μετά»

Δημοσιεύτηκε στο Dnews τον Αύγουστο του 2024.

Η πιο δύσκολη ερώτηση που μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες σε ένα δημοσιογράφο είναι «τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ;». Όταν ο δημοσιογράφος πάει να την απαντήσει μένει ένα διάστημα σιωπηλός γιατί δεν ξέρει από πού να το πιάσει και τι να πρωτοπεί. Στη συνέχεια, αφού το σκεφτεί κάπως, ρίχνει έναν ορυμαγδό πληροφοριών στον συνομιλητή του για δηλώσεις, αναρτήσεις, παρεμβάσεις, συνεδριάσεις οργάνων, φραξιονιστικά μαζέματα, προσωπικές στρατηγικές, ιστορικές φιλίες που μετατρέπονται σε αδυσώπητες έχθρες. Πρόκειται για ένα χάος εσωκομματικών συγκρούσεων, πολύ δύσκολο να συνοψιστεί και να εξηγηθεί σε κάποιον που δεν παρακολουθεί όχι καθημερινά αλλά ανά ώρα τις εξελίξεις -στην ουσία μόλις λίγες δεκάδες άνθρωποι έχουν μια κάπως συνολική εικόνα των εσωκομματικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάποια φάση ο συνομιλητής του δημοσιογράφου μπερδεύεται και αρχίζει να βαριέται, οπότε του κάνει την ερώτηση «και τι βλέπεις να γίνεται τώρα;». Ξανά σιωπή και ο δημοσιογράφος με αμηχανία δίνει μια απάντηση του τύπου «τι να σου πω τώρα, είναι χάος η κατάσταση». Ο συνομιλητής μένει με περισσότερες απορίες από όταν ξεκίνησε η κουβέντα.

Δεν μπορείς να βγάλεις άκρη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

(περισσότερα…)

Περισσότερα

υποκλοπές

Όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα

Δημοσιεύτηκε στο Dnews τον Αύγουστο του 2023.

Το βασικό όπλο κάθε αυταρχικού καθεστώτος δεν είναι ούτε η καταστολή ούτε η διαστρέβλωση της αλήθειας μέσω της προπαγάνδας. Πολύ περισσότερο δεν είναι η ανοιχτή εξαγορά των συνειδήσεων. Η καταστολή, η προπαγάνδα και η εξαγορά έχουν αναμφίβολα πολύ μεγάλη σημασία για την οικοδόμηση και τη διατήρηση ενός καθεστώτος. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι η παθητικότητα των πολιτών, η σιωπηρή αποδοχή της μετατροπής τους σε υπηκόους. Το κρίσιμο για ένα αυταρχικό καθεστώς είναι να πείσει τον πληθυσμό ότι τα πράγματα «έτσι είναι» και δεν μπορούν να αλλάξουν.

(περισσότερα…)

Περισσότερα